ImageRijbewijskeuring ouderen van 70 naar 75 jaar

Sinds 1 januari 2014 hoeven oudere automobilisten (B) en motorrijders (A) zich pas vanaf hun 75ste voor het rijbewijs te laten keuren. Ook zijn rijbewijzen voor bestuurders tussen de 60 en 70 jaar vanaf dat moment langer geldig.

Voor 75-plussers geldt dat zij in principe elke vijf jaar een nieuw rijbewijs moeten aanvragen. (Zie voor de procedure hiervoor ook: Rijbewijs cbr)

 

Wie 75 jaar of ouder is moet zich voor een nieuw rijbewijs ook medisch laten keuren. De kosten van de medische keuring variëren van ongeveer € 25,00 tot zo'n € 75,00. Veel te duur! vindt de ANBO. De ANBO biedt leden daarom in samenwerking met de Unie KBO en PCOB de mogelijkheid zich te laten keuren voor maximaal € 25,-. Verspreid over de provincie gevestigde officieel geregistreerde artsen voeren de keuringen uit

Tips: Maak tijdig, zeker drie maanden voordat uw rijbewijs verloopt, een afspraak met de keuringsarts. 

Laat uw ogen meten voordat uw gekeurd wordt, bij voorkeur door een opticien (zoals Pearl of Hans Anders) of een gediplomeerd optometrist.

Indien u vooraf en oogarts bezoekt, bijvoorbeeld in het kader van een periodieke controle, laat dan achterwege dat u een rijbewijskeuring zult ondergaan. Hiermee kunt u eventuele extra kosten voorkomen. Haal bij de gemeente een Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag (de kosten hiervoor variëren per gemeente). Indien u medicijnen gebruikt is het aan te bevelen dit te melden bij uw keuringsarts. Neem ochtendurine mee naar de keuringsarts. Voor deelname aan de keuring moet men lid zijn van één van de ouderenorganisaties. U kunt zich hier aanmelden voor het ANBO-lidmaatschap. Indien u lid bent van een ouderenbond kunt u direct gebruik maken van het goedkope tarief van de rijbewijskeuring.
De keuringen worden aangeboden in alle provincies. U kunt zich rechtstreeks aanmelden bij de onderstaande adressen en telefoonnummers, die per provincie zijn gerangschikt.

Voor meer info zie ANBO

RSS / Twitter