Week van de begraafplaatsLang leve de begraafplaats!

Veel mensen praten niet over de dood en wat er daarna gaat gebeuren. Echter, de dood hoort bij het leven en veel begraafplaatsen zijn verworden tot oases van rust waar het goed toeven is. Om dit meer onder de aandacht te brengen vindt in de week van 31 mei tot 9 juni de landelijke Week van de Begraafplaats plaats. Ook op begraaf- en gedenkpark Heilig Land Stichting zullen verschillende activiteiten zijn, zoals een erfgoedlezing en rondleiding, bomenwandeling, muzikaal verrassingsconcert en Rituelen voor het Leven. Sinds kort is het mogelijk om in begraaf- en gedenkpark Heilig Land Stichting natuurbegraven te worden. In de Week van de Begraafplaats zal daar extra aandacht voor zijn. De activiteiten zijn geschikt voor jong en oud. De toegang voor alle genoemde activiteiten is gratis.

 

Tip: Breng op zondag 8 juni een combinatiebezoek! Bezoekers aan Rituelen voor het Leven ontvangen die dag € 3,00 p.p. korting op de toegangsprijs van het naastgelegen Museumpark Oriëntalis. Meldt uw bezoek 's morgens aan de kassa van het Museumpark, dan wijst het zich vanzelf. Op deze wijze maakt u er een mooie, welbestede dag van op een van de mooiste plekken in Nederland!

Programma Week van de Begraafplaats in Heilig Land Stichting

Vrijdag 6 juni

- 14.00 uur Erfgoedlezing en wandeling o.l.v. archivaris HLS Jan Willemsen

Zondag 8 juni (eerste pinksterdag)

- 09.00 uur Bomenwandeling i.s.m. IVN
- 09.30 uur Muzikaal verrassingsconcert in de Hemelvaartkoepel
- 13.30 uur Rituelen voor het Leven o.l.v. Esther van Duijnhoven
- Informatie over natuurbegraven door Marieke van Baarle

Op zondag 8 juni kan men vanaf 13.30 uur doorlopend kennismaken met diverse 'Rituelen voor het Leven'. Dit is een bijzonder gebeuren voor iedereen die stil wil staan bij leven en dood. Tien ritueelbegeleiders uit het hele land laten ervaren wat nieuwe rituelen persoonlijk kunnen betekenen. Zij maken daarvoor gebruik van de natuurlijke omgeving en materialen uit het park. Deze activiteit wordt muzikaal omlijst. In de Piet Gerritszaal zal algemene informatie worden gegeven over deze relatief nieuwe beroepsgroep, dienstverleners bij leven, afscheid en rouw. Zie ook www.facebook.com/rituelenvoorhetleven

De activiteiten in het begraaf- en gedenkpark zijn vrij toegankelijk en geschikt voor jong en oud. Voor de erfgoedlezing en bomenwandeling graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij slecht weer vinden genoemde activiteiten plaats in de Piet Gerritszaal.

Week van de begraafplaats

Adresgegevens:

Begraaf- en Gedenkpark
HEILIG LAND STICHTING
Mgr. Suyslaan 4
6564 BV H. Landstichting

Kijk voor een routebeschrijving op www.heiliglandstichting.com
Ruime parkeermogelijkheden op het kerkplein bij de Cenakelkerk

Meer informatie over de erfgoedlezing, het verrassingsconcert en de bomenwandeling wordt gegeven door Marieke van Baarle, 024-3823113 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie over Rituelen voor het Leven wordt gegeven door Esther van Duijnhoven, 06-48964655 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lezing en rondleiding begraafpark en rijksmonument Heilig Land Stichting

door Jan Willemsen
Vrijdag 6 juni 14.00 uur

In januari 2015 verschijnt het boek Het Heilig Land van Piet Gerrits (1878-1957). Een kerkelijk kunstenaar bij de gratie Gods in Palestina en Nederland.

Piet Gerrits is de ontwerper en decorateur van het museumpark het Heilig Land, nu museumpark Orientalis, en de begraafplaats. Het boek beslaat twee delen. In het eerste deel worden zijn jeugdjaren, zijn opleiding tot architect en kerkelijk kunstenaar en zijn vijfjarig verblijf in Palestina, door christenen in die tijd het Heilig Land genoemd, beschreven. Hij trekt er te paard rond om land en volk en de heilige plaatsen te bestuderen. In diverse kerken maakt hij muurschilderingen. Terug in Nederland wordt hij in 1912 artistiek adviseur van de in 1911 door kapelaan Arnold Suijs opgerichte Heilig Land Stichting, Het wordt zijn levenswerk. Tot zijn overlijden in 1957 blijft hij als artistiek adviseur werkzaam voor het themapark. Hij decoreert de Cenakelkerk met mozaïeken en muurschilderingen en legt een begraafplaats aan op de Uselenberg. De begroeiing met heide en berkenbomen maakt plaats voor een landschapstuin in oosterse sfeer. Hij ontwerpt de monumenten zoals de Kruiswegstaties, het Hof van Olijven, de Calvarieberg met Kruis van Golgotha en een Crypte, het Heilig Graf en de Hemelvaartkoepel en de tuingraven met muurtjes van Kunradersteen. Hij is de vormgever van de begraafplaats.

Plaats van de lezing is in de Piet Gerritszaal aan de voet van de begraafplaats.
Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze lezing vindt plaats in het kader van de landelijke Week van de Begraafplaats die plaats vindt van 31 mei tot 8 juni.

Progamma Begraaf- en gedenkpark Heilig Land Stichting:
8 juni – 9.00 uur Bomenroutewandeling over het gedenkpark o.l.v. I.V.N.

9.30 uur Verrassingsconcert in de Hemelvaartkoepel

13.30 uur 'Rituelen voor het leven' Op diverse plaatsen op de begraafplaats
aandacht voor verschillende rituelen rondom leven en dood.

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

RSS / Twitter