©istock.com/kadmyWe weten allemaal wanneer het echt tijd wordt om autobanden te vervangen. Wettelijk gezien moet de profieldiepte nog minimaal 1,6 mm bedragen en eigenlijk adviseren zowel overheid, garagebedrijven als bandenfabrikanten om je banden te vervangen als je profieldiepte in de buurt van de 2,5 mm komt. Uiteraard meet je die diepte niet op één punt: banden slijten niet in alle richtingen evenveel.

 

Het afwisselen van zomerbanden en winterbanden als de seizoenen daarom vragen, is inmiddels ook iets dat bij vrijwel elke automobilist ingeburgerd is. De voordelen zijn duidelijk. Winterbanden hebben over het algemeen veel meer grip op een wegdek dat niet alleen nat is, maar ook besneeuwd. Deze verschillen kunnen zeer groot zijn vergeleken met zomerbanden en er zijn talloze situaties bekend waar winterbanden concreet levens hebben gered. Als je erover denkt om nieuwe winterbanden te kopen, waar zou je dan op kunnen letten?

Eigenschappen van goede winterbanden

Haal je de volgende situatie maar voor de geest. Het is winter, -5 graden Celsius en er ligt sneeuw. Overal spelende kinderen en jij rijdt met 50 km per uur door de bebouwde kom. Plotseling steekt een van de kinderen over en je moet vol in je ankers. Tests van de ANWB met diverse typen banden tonen de resultaten duidelijk aan. Met zomerbanden heb je een gemiddelde remweg van meer dan 60 meter; met winterbanden zit je zo rond de 25 meter.

©istock.com/kadmy©istock.com/kadmy

Winterbanden hebben extra lamellen en een ander profiel, wat ze een veel betere grip geeft bij sneeuw en regen. Daarnaast is het de samenstelling van de rubber waar het verschil zit. Winterbanden van het juiste type rubber hebben bij 7 graden Celsius of lager van nature al een betere grip, nog afgezien van de verschillen in profiel. Rubber wordt harder naarmate de temperatuur daalt. Rubber uit winterbanden is wat zachter, waardoor het ook bij lagere temperaturen nog voldoende grip behoudt. Bandenfabrikanten en ANWB adviseren winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 mm.

Nieuwe winterbanden, waar te bestellen?

Je kunt natuurlijk het bestellen van je winterbanden overlaten aan je dealer of garage, maar met een beetje research en gezond verstand doe je het eenvoudig zelf. Je moet uiteraard wel weten welke band perfect bij jouw auto en je rijgedrag past. Twee dingen zijn dan belangrijk om in de gaten te houden. Banden van gerenommeerde fabrikanten zijn vaak van een superieure kwaliteit rubber en zeker als je veel kilometers rijdt, betaalt de meerprijs zich terug. Een ander belangrijk punt is om goed in de gaten te houden dat je per as altijd twee exact dezelfde banden plaatst. Bij hoge snelheden zijn de krachten dermate groot dat kleine verschillen kunnen leiden tot grote problemen. Wie zijn banden eenvoudig online wil bestellen en wil kunnen voorselecteren op maat, type band, leverancier en snelheidscategorie, heeft tegenwoordig de keuze uit diverse betrouwbare leveranciers. We noemen bijvoorbeeld Banden-Online-Bestellen, maar denk ook zeker aan Tirendo.nl en Autobandenmarkt.nl.

Nieuwe winterbanden, ze zijn gewoon nodig. En als je je goed voorlicht en exact weet wat je zoekt, bestel je ze eenvoudig online.

RSS / Twitter