Conny Braam
Vanaf 9 oktober!


Samenvatting

Spannende en spraakmakende roman over cocaïne en oorlog, liefde en wraak

Op 31 juli 1917 klimt de 26-jarige Engelse onderwijzer Robin Ryder in de buurt van Ieper een loopgraaf uit en rent overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Drie dagen later raakt hij zwaargewond door een Duitse granaat; voortaan moet hij zijn gezicht verbergen achter een maskertje.
Op ongeveer hetzelfde moment haalt zijn leeftijdsgenoot Lucien Hirschland, handelsreiziger van de bloeiende Nederlandsche Cocaïne Fabriek te Amsterdam, een grote order binnen van een Engelse farmaceutische firma, en kort daarop sluit hij met een inkoper van het Duitse leger een lucratieve deal. Van de provisies kan hij zijn felbegeerde Harley Davidson kopen.
Na de wapenstilstand brengt een wonderlijk toeval Robin Ryder in huize Hirschland, waar hij liefdevol wordt opgevangen door Luciens jongere zus Swaantje. Er groeien verwachtingen en illusies, maar door bedrog en zelfbedrog raken hun levens volledig ontworteld, want de oorlogsveteraan heeft meer te verbergen dan zijn verminkte gezicht.
De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek is een weergaloze roman, gebaseerd op ware feiten.

 

 

 

 

 

Boekfragment:
Hij schoof de contracten naar Kirkpatrick, die er zijn kleine vreugdeloze handtekening onder zette. Om de fantastische deal toch een feestelijk aanzien te geven voorzag Lucien zijn eigen ondertekening van zwierige hoofdletters. Hij beloofde zelf bij de fabriek langs te gaan om alles voor de volgende dag te regelen. ‘Al moeten we onze laatste voorraden aanspreken,' zei hij opgewekt. Kirkpatrick kreeg het nu echt te kwaad. Met benauwde blik stormde hij de kamer uit. Lucien leunde achterover in zijn stoel, haalde een sigaar tevoorschijn en maakte berekeningen in zijn hoofd. Twee maal vijftienhonderd kilo cocaïne à achthonderdvijfenzeventig gulden per kilo, dan was de provisie... Het eindbedrag lichtte voor hem op als knetterend vuurwerk tegen een donkere hemel. Heel helder zag hij de glimmende Harley Davidson voor zijn geestesoog verschijnen.

De Auteur
Conny Braam werd in 1948 geboren in Arnhem. In 1992 debuteerde zij met Operatie Vula, over haar persoonlijke betrokkenheid bij de Zuidafrikaanse vrijheidsstrijd. Voor haar roman Zwavel, een zoektocht van een Nederlandse vrouw dwars door Zuid-Afrika naar de oorlogsmisdadiger die verantwoordelijk is voor de dood van haar grootvader, werd ze genomineerd voor de Gouden Strop. Elsbeth Etty schreef in NRC Handelsblad over Zwavel:
‘Zwavel leest van de eerste tot de laatste bladzijde als een psychologische thriller, waarin grote thema's als collaboratie en verzet met haast vanzelfsprekens gemak worden uitgewerkt.'

In 2000 verscheen haar historische roman De woede van Abraham. In 1863 moet de uit Rusland gevluchte Nicolas Abraham en zijn familie aanzien hoe dwars door zijn woongebied in de Hollandse duinen het Noordzeekanaal wordt gegraven en vele duizenden polderwerkers gedwongen zijn als beesten in het duin te leven. Samen met een journalist en een voormalig bendeleider komt Abraham in verzet tegen deze mensonterende omstandigheden.

In De onweerstaanbare bastaard keert Conny Braam terug naar dit gebied waar het vissersdorp IJmuiden is verrezen. Als tijdens de Eerste Wereldoorlog Engelse pantserkruisers en Duitse onderzeeërs op zee genadeloos strijd leveren, is IJmuiden het strijdtoneel van de oorlogvoerende landen: vice-consuls betwisten elkaar de kostbare vis. Voor reders, vishandelaren en gelukzoekers blijkt de oorlog een goudmijn. Tussen duin en vissershaven woont Lena, de dochter van Nicolas Abraham. Tot haar afschuw moet ze aanzien hoe de oorlog niet aan haar gezin voorbijgaat: hebzucht, oplichterij en morele chantage drijven het uiteen.

Met Het schandaal rondt Braam haar ‘IJmuider trilogie' af. In dit boek staat de geruchtmakende ‘Velser affaire' die zich rond de bevrijding afspeelde, centraal. De roman leverde talloze reacties van betrokkenen en nabestaanden op en leidde tot een wetenschappelijk onderzoek dat in 2010 van start gaat.

In 2007 verscheen De Russische timmerman. Achterin de tuin van zijn moeder leidt de paranoïde Engel Blazius een kluizenaarsbestaan in een kleine caravan die hij heeft uitgerust met bewakingscamera's en afluisterapparatuur. Als zijn moeder besluit haar huis te laten verbouwen, lijken zijn angsten te worden bewaarheid door de komst van een Russische timmerman.
Het Leidsch Dagblad schreef: Het boek leest als een trein, een wonderlijke roetsjbaan van gebeurtenissen waarin de lezer - of hij wil of niet- meegsleurd wordt.

Op 7 oktober 2009 verschijnt de roman De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek.

[youtube:http://in.youtube.com/watch?v=ZfvyJUREKAk&]

Titels
Operatie Vula (Meulenhoff, 1992)
De bokkeslachter (Meulenhoff, 1993)
Zwavel (Meulenhoff, 1996)
De Amazone van Dahomey (Meulenhoff, 1998)
De woede van Abraham (Meulenhoff, 2000)
De onweerstaanbare bastaard (Augustus, 2002)
Het schandaal (Augustus, 2004)
Mandela op de koelkast (Augustus, 2006)
De Russische timmerman (Augustus, 2007)
De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek (Nieuw Amsterdam, 2009)


Gegevens
• Genre: Romans & verhalen
• Omslagontwerp: Nanja Toebak
• ISBN: 978 90 468 0675 3
• NUR: 301
• Aantal pagina's: 416
• Afmetingen: 13,5 x 21 cm
Recensies van lezers
Er zijn nog geen recensies geplaatst voor dit boek

 

Voor meer boekennieuws en boeken bestellen kijk hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RSS / Twitter