Zoals beloofd stellen we deze keer onze Keltische gasten voor die op het Gallo-Romeins Weekend aanwezig zullen zijn. Ook een woordje over Ken Broeders, stripauteur uit Antwerpen, die een heel mooie reeks maakt over Keizer Julianus, ook gekend onder zijn bijnaam Apostata, de afvallige, en dat is tevens de naam van de stripreeks. We eindigen met wat algemene informatie. Misschien tot ziens op 5 of 6 oktober op het Gallo-Romeins Weekend?
Patrick Biesbrouck voorzitter

De Kelten

Deuoxtonion "van Goden en mensen"

Deze groep zag een viertal jaar terug het levenslicht. Kris Verhaevert (overleden 21.07.2013), bestuurslid van Viroviacum Romanun en zijn vrouw Elke Thomas en Erwan Daneels sloegen de handen in elkaar, kregen de hulp van Jo Vansteenkiste, ook bestuurslid van Viroviacum, en Deuoxtonion was een feit. Zij belichamen vooral de vakkennis die onze voorouders hadden.
Weven, villen, metaal- en houtbewerking zijn maar een paar ambachten die ze doen herleven.
De groep heeft ook een missie: het vertekend beeld dat we hebben over de Kelten, o.a. door de geschriften van Julius Caesar, te doorprikken. Onze voorouders leefden niet alleen van de jacht en de visvangst maar waren ook fijne kunstenaars en gewiekste handelslui die hun producten op vele plaatsen kwijt konden.


Legia

Legia bestaat 6 jaar en werd in Oost-Vlaanderen opgericht.
Samen met Legia heeft Viroviacum Romanum geprobeerd de Wervikse politici warm te maken om een Keltische boerderij op te bouwen op het eiland De Balokken te Wervik. Er was interesse maar blijkbaar iets te weinig om tot een positief resultaat te komen. Samen met Deuoxtonion werken zij vooral rond het ambachtelijke wat betreft hun reenacting interesse. Wat de experimentele archeologie betreft werd hun horizon verruimt tot alles wat maar met dat onderwerp te maken heeft. Voor wat betreft het Gallo-Romeins Weekend werd ons een demonstratie "zeep maken" beloofd. Voor wie het nog niet wist, een Keltische uitvinding want de Romeinen kenden geen zeep.

Celtae Comatae

Meer dan tien jaar terug kregen wij de vraag van "Peredur" indien zij mochten te gast zijn op het GRW. De toen 14 jarige Pieter DeVuyst kwam demonstreren hoe de Kelten vochten.
Sedertdien is Pieter blijven komen, samen met vader en moeder, zuster en enkele vrienden. Pieter heeft universitaire studies geschiedenis en archeologie achter de rug maar is ook een begenadigd leerbewerker. De groep Peredur werd Celtae Comatae en is, zoals gezegd, een vaste waarde op het GRW geworden. Wie als kid eens een maliënkolder of een Keltisch helm wilt opzetten kan gerust bij hen terecht.

Atrebates

"Mieste" is een bronsgieter. Ook hij is een vaste gast op het GRW. Hij verkoopt er zijn zelf gemaakte fibulae, torques, juwelen,... . Samen met zijn groep de "Atrebates" zouden zij wel eens de ruwere kant van de Kelten durven tonen alhoewel Mieste zelf alle geweld schuwt.

Les artisans d' Aubechies

Al van bij de eerste edities waren er ambachtslui van de archeosite van Aubechies aanwezig op ons evenement. Freddy Demarets en zijn collegae zijn ondertussen vrienden geworden. Hijzelf maakt Keltische juwelen, iemand anders bewerkt beenderen, Fabrice Delbart is smid en toont ons zijn collectie Keltische messen en ander werktuig (te koop), Arlette vlecht mandjes en hopelijk komt Marie-Aimée Barelle, de Romeinse keukenprinses, om ons te laten proeven van de Romeinse keuken. De archeosite van Aubechies is trouwens het bezoeken waard en ligt in de buurt van Beloeil.

De binnenruimte

De besproken groepen zullen zich ofwel in het Keltendorp, de Romeinse burgerzone of het Romeinse kamp bevinden. In de polyvalente zaal is er onze Gallo-Romeinse herberg: Ovis Ridens (het Lachende Schaap).

Eigen standje

Er is een eigen infostand van onze vereniging waar je o.a. kan proeven van Romeinse mulsum (rode wijn), Carenum & Turriculae (witte wijn) van de Mas des Tourelles. Dit is een meer dan 2000 jaar oude wijngaard waar men de oude Romeinse wijnen zo authentiek mogelijk namaakt. Indien de wijn in de smaak valt is er de mogelijkheid om aan te kopen. Daarnaast zijn er ook een aantal tapenades te proeven en enkele Gallo-Romeinse herinneringen worden te koop aangeboden. Ook Legia zal er een infostandje, palende aan het onze, hebben.

Ludi Romani

Ludi Romani betekent Romeins speelgoed en dat is precies het onderwerp van de stand van Cécile Eloi. Nagemaakt Romeins speelgoed maar ook uitleg over Romeinse spellen.

Stripverhalenstand

Weer zo'n een constante op het GRW, een standje met historische strips en, indien de markt een aanbod heeft, strips in het Latijn of het Grieks. Wegens het steeds terugkerend succes blijft deze stand een vaste waarde en er zijn heel wat interessante reeksen over de Klassieke Oudheid zowel historisch correcte als geïnspireerd op.

Apostata: een stripreeks van Ken Broeders

Ken Broeders uit Antwerpen is de auteur en tekenaar van de reeks Apostata. We schrijven 355 na Christus. Een nieuwe Caesar komt aan de macht: Julianus. Hij krijgt de bijnaam Apostata "de afvallige" omdat Julianus de macht van de nieuwe godsdienst, het Christendom, wilde terug schroeven.
Apostata is een prachtige reeks waarvan het vijfde deel dit jaar in oktober uitkomt. Ken Broeders zal de zaterdag op het GRW aanwezig zijn en een drietal uur ter beschikking van de bezoekers staan op onze stripverhalenstand.


Catering

Op deze editie beiden wij geen Romeinse dagschotel meer aan en dit wegens de dalende vraag. Wel kan je nog altijd onze Lucaniaanse worst (naar een recept van Apicius) met een Romeins broodje kopen aan onze BBQ stand op het tijdstunnelplein (ruimte tussen de polyvalente zaal en het Keltendorp). In onze Gallo-Romeinse herberg Ovis Ridens zullen broodjes met Gallische ham, geitenkaas met honing en Romeinse pastei verkrijgbaar zijn en ook aperitiefbordjes met Gallische en Romeinse hapjes. Er is Romeinse mulsum en witte wijn, Gallische bieren, mede en ook enkele hedendaagse dranken verkrijgbaar.
Op het tijdstunnelplein zal er ook een frituur staan voor hen die liever een hedendaagse snelle hap verkiezen.

 

Programma

De activiteiten in de polyvalente zaal zijn doorlopend. De verschillende kampementen kunnen vrij bezocht worden en de re-enactors aangesproken. Er zullen een aantal shows zijn op vaste uren en dit programma kan je terug vinden vanaf 15 september op onze website. Wat wordt er voorzien: Tijdslijn van de kledij en uitrusting van de Romeinse legionair Dril- en aanvalsoefeningen van het Romeins legioen Keltisch offergave Artillerie- en boogschietendemonstratie van de Romeinen Uitvechten van een handelsconflict tussen Grieken en Kelten Tonen van verschil in kledij tussen een slaaf, een Romeins burger en een edele
Sommige shows worden tweemaal per dag getoond, anderen maar één keer.

Praktische informatie

Viroviacum Romanum is een vzw bestaande uit onbezoldigde vrijwilligers. Door allerlei reglementen komen wij blijkbaar niet in aanmerking om bij de hogere overheden (provincie, Vlaams Gewest) subsidies te krijgen. Dat wij dit evenement kunnen organiseren is dank zijn onze sponsors, de financiële en ook grote logistieke steun van de stad Wervik en onze vele vrijwilligers. Ook danken wij onze leden voor hun financiële bijdrage. Wie lid wilt worden kan contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan bezorgen wij je de verschillende formules.
Dank zij die financiële steun kunnen wij dan ook de inkomprijs zo laag mogelijk houden. Nieuw deze editie is ook de vermindering voor groepen vanaf 15 personen indien op voorhand gereserveerd wordt.

Actie van VoorPlussers

Verdien twee vrijkaarten!

Heeft u een leuke hobby en kunt u daar een leuk verhaal bijschrijven, stuur dat aan ons op vergezeld van meerdere foto's en u maakt kans op twee vrijkaarten! Wij zullen dit dan op onze site plaatsen. Heeft u vorig jaar een leuke dag gehad op de poppen- en berenbeurs met uw vrienden en/of vriendinnen, heeft u ook daar foto's van, ook dan krijgt u van ons een gratis toegangsbewijs voor twee personen! Stuur uw belevenissen op de beurs aan ons op ook weer vergezeld met wat foto's. Wij krijgen de beschikking over meerdere sets, dus de kans is groot dat u gratis naar deze beurs kunt!

Veel succes,

Redactie VoorPlussers

TARIEVEN

Toegangsprijs €6
Kinderen tot 6 jaar gratis
Kinderen van 6 tot 12 jaar €3
Groepen vanaf 15 personen (mits op voorhand gereserveerd) €4 p.p.
Scholen op voorhand gereserveerd (geen minimum aantal) €4p.p.
Houders van een lerarenkaart gratis
Kaarten kunnen op voorhand gereserveerd worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar misschien voorlopig best in cc ook Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vermelden. Polsbandjes worden dan, na betaling, klaar gelegd aan de snel kassa.

Hoe bereikbaar

Waar? Stadsdomein Oosthove, Speiestraat 32, 8940 Wervik.
Met de trein: lijn 69 Kortrijk-Poperinge. Stadsdomein Oosthove bevindt zich op wandelafstand van het station circa. 500m.
Met de wagen: A19 Kortrijk-Ieper; afrit 2a en via N58 tot aan de derde rotonde. Dan richting centrum. We zullen proberen vanaf 15 september een lijst met parkeermogelijkheden in de nabijheid op onze website te plaatsen.
Wanneer 5 en 6 oktober

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

RSS / Twitter

 

Wie is Online

We hebben 150 gasten en geen leden online