In het midden van Nederland, aan de rand van de Veluwe, ligt het vestingstadje Elburg. De historische bouwstijl wordt hier met zorg in ere gehouden. Veel huizen zijn al eeuwen oud. De keitjesstoepen, stadsmuur, de Vischpoort; het is net alsof u het verleden binnenstapt. De oude vesting ademt de sfeer uit van authenticiteit, ambachtelijkheid en gezelligheid.

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 december 2013 gaat de prachtige, monumentale binnenstad van Elburg weer honderd jaar terug in de tijd met de zesde editie van Kerst in de Vesting. Het thema voor dit jaar is; "Muziek is overal". De gezellige straatjes en smalle steegjes, de mooi gerenoveerde panden en gevels stralen sfeer uit van vroeger. De etalages in de stad zijn prachtig versierd. Elegant geklede dames van goede afkomst, vissers en boeren in hun werkkleding, schoffies op klompen, meisjes in hun kanten jurkjes, hellebaardiers en de stadsomroeper, hoefsmeden die paarden beslaan, je kunt ze zomaar tegenkomen. Een ganzenhoeder baant zich een weg door de vesting. Soldaten uit 1900 slaan hun kampement binnen de vestingmuren en marechaussees uit die tijd controleren hun aanwezigheid.


Langs de Beek staan diverse nostalgische kraampjes waar handen en hart verwarmd kunnen worden met een glas heerlijke warme glühwein, hete chocolademelk. Ook de hapjes uit grootmoedertijd worden hierbij niet vergeten. Er is keuze genoeg, van wentelteefjes tot overheerlijke porties bruine bonen met spek en van zelfsprekend de overbekende suikerbollen van de ambachtelijke bakkers in Elburg. De Elburger restaurants zullen u hun specialiteiten laten proeven, al of niet historisch van aard.


Muziek is overal

Ook deze zesde editie heeft als thema "Muziek is overal". Op beide dagen zullen diverse muziek- en zanggroepen optreden. Hiervoor is een extra podium opgebouwd aan de Beekstraat. Ook op het Veghenhofplein zullen muziek- en zanggroepen optreden.


Nostalgie

De Westerwalstraat, van oudsher de vissersbuurt, is omgetoverd tot een straatje uit de tijd Van W.G. van de Hulst. In de Oosterwalstraat waar arme boerenfamilies woonden, loopt een strontschepper die stronttonnen ophaalt. Woningen waren in die tijd niet aangesloten op het riool.

 

 

 

 

bron foto's Kerst in de Vesting

 


Vrijdag wordt om 16.00 uur Kerst in de Vesting geopend met een nostalgische optocht, die begint bij de Vischpoort. Hierin zullen vele inwoners van Elburg in kleding van rond 1900 meelopen. Om 22.00 uur komt er een einde aan de eerste dag, die muzikaal wordt afgesloten op de Vischmarkt. Zaterdag begint het evenement om 12.00 uur wederom met een nostalgische optocht en wordt 's avonds rond 21.00 uur afgesloten met een sfeervolle lampionnenoptocht, die muzikaal wordt begeleid door Concordia. De Elburger Hellebaardiers zullen de muzikanten met fakkels bijlichten.


Oud en nieuw

De moderne techniek heeft ook bij Kerst in de Vesting haar intrede gedaan. Zo is er naast de originele internetsite ook een mobiele versie beschikbaar. Bezoekers kunnen op hun tablet of smartphone alle informatie inzien van het programma. Door het scannen van de QR code wordt de laatste informatie getoond.
Deze QR code is o.a. te vinden op het programma dat bij de ingangen wordt uitgedeeld. De code is ook op de informatieborden te vinden.

Voor meer informatie kijk op onze website www.kerstindevesting.nl .
Om in de toekomst dit unieke evenement in stand te kunnen blijven houden, vragen wij u om een vrijwillige bijdrage van € 2,00.

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

 

RSS / Twitter

 

Wie is Online

We hebben 103 gasten en geen leden online