voorplussers peter langhout

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land,

leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie?
Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen.
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

Spoorwegmuseum krijgt Hondekop in goudVan 16 t/m 24 april staan tijdens de Nationale Museumweek de pronkstukken van meer dan 300 Nederlandse musea in de schijnwerpers. Met de campagne ‘Ons Echte Goud’ wordt aandacht gevraagd voor het Nederlandse culturele erfgoed. Met dit doel is de Hondekop, één van de beeldbepalende treinen van Het Spoorwegmuseum, verkozen tot ‘Gouden Pronkstuk’. Een 12 meter lange gouden replica van de Hondekop wordt vrijdag 15 oktober om 11.00 uur onthuld op het Domplein in Utrecht. Dit is de aftrap van de Nationale Museumweek. Het Spoorwegmuseum verzorgt deze week een speciale ‘treinsafari’ en zet de deuren van de echte Hondekop open.

Hondekop: een beeldbepalende trein

Spoorwegmuseum krijgt Hondekop in goud

Spoorwegmuseum krijgt Hondekop in goudDe komst van de robuuste Mat ’54 eind jaren 50 baart veel opzien. De trein met de neus en druipogen van een trouwe hond krijgt al snel de bijnaam ‘Hondekop’. Het nieuwe ontwerp van de cabine moet de machinist beter beschermen bij een aanrijding. Door de aflopende zijraampjes kunnen de machinist en de conducteur op het perron oogcontact maken. Vanwege z’n forse gewicht van 210 ton rijdt de Hondekop lekker rustig, maar trekt hij niet erg snel op. In de jaren 70 is het belangrijkste trein van het intercitynetwerk. Museumkaarthouders verkozen de Hondekop tot ‘Gouden Pronkstuk’. De in een gouden kleur beschilderde replica komt tijdens het startweekend van de Museumweek op het Domplein in Utrecht te staan. De echte Hondekop is, in rijvaardige staat en in de originele groene kleur, te zien in Het Spoorwegmuseum.

Onthulling Gouden Hondekop

Spoorwegmuseum krijgt Hondekop in goudOp vrijdag 15 april om 11.00 uur wordt de Gouden Hondekop, in het bijzijn van burgemeester Jan van Zanen en museumdirecteur Marten Foppen, geplaatst op het Domplein. Tijdens een mini-collegetour zullen schoolkinderen uit groep 6 en 7 van de Maliebaanschool vragen stellen aan DJ en treinliefhebber Jeroen Nieuwenhuize. Het geheel wordt gepresenteerd door Klaas van Kruistum. De Gouden Hondekop blijft daar het hele weekend staan.

Programma Spoorwegmuseum (16 t/m 24 april)

In Het Spoorwegmuseum kunnen bezoekers een heuse ‘treinsafari’ doen. Daarbij moet men op zoek naar de dieren in het museum. In de treinenwereld zijn veel dierennamen in gebruik, zo zijn er treinen te vinden met (bij)namen als De Kameel, de Olifant, de Potvis en de Muizeneus. Vind ze allemaal en lees alles over het hoe en waarom van deze vele (bij)namen. De echte (groene) Hondekop staat de hele week aan het perron, tijdens de instaprondleidingen kunnen bezoekers de trein bekijken en vertellen rondleiders alles over deze beeldbepalende trein.

Nationale museumweek

In deze veranderende wereld zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu, met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom, ons echte goud! Van 16 tot en met 24 april staat tijdens de Nationale Museumweek een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers. U kunt het ontdekken door verrassende initiatieven, binnen en buiten de muren van het museum. Dichterbij dan je denkt!

Adres: Maliebaanstation 16 3581 XW Utrecht

Telefoon: +31 30 230 62 62

Mobiel: 31 64 344 44 52

Website: www.spoorwegmuseum.nl

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

voorplussers peter langhout

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land,

leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie?
Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen.
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

RSS / Twitter