ImageDoor de ingang aan het poortlandplein 6 is het in alle seizoenen binnen de Botanische Tuin (2,7 hectare) van de TU Delft een heerlijke plek om te genieten van een bijzondere plantenrijkdom, waaronder nuttige planten, zoals specerijen,(sub) tropische vruchten en grondstoffen (rubber, vezels) voor industriële toepassingen, welke te zien zijn in het kassencomplex.

Verder zijn er in de tuin diverse wandelroutes. Onder andere langs VOC-planten.
Ook is er een boekje over giftige planten welke ook in deze tuin te zien zijn....


In de zomer wordt de bezoeker van de Delftse Botanische Tuin begroet door een collectie nuts- en sierplanten in een vak langs het toegangspad. De tuin zelf herbergt ongeveer 7000 soorten planten. Van ongeveer 300 families van hogere planten vindt de bezoeker daar voornamelijk nuttige planten van. Belangrijk zijn naast de specialisaties van de nationale plantencollectie de voor Delft typische 'technische' gewassen. Daaronder zijn bijvoorbeeld de planten die olie of kleurstoffen leveren of waarvan het hout, de vezels of de bast 'nuttig' kunnen worden gebruikt. Maar er is ook een interessante collectie kruiden en specerijen.

Aan de structuur van de Tuin is sinds het ontstaan weinig veranderd. De tuin bestaat nu uit vier delen, de fraaie bomentuin, het kassencomplex, de middentuin en de kruidentuin. Doordat de geschiedenis van de tuin nauw verbonden is met voormalig Nederlands-Indië, komt een groot deel van bomen, struiken, klimplanten en kruiden uit deze warmere streken. Bij het begin van de bomentuin vindt de bezoeker een varentuin met de gedeelde en overlappende varencollectie van de Hortus Botanicus in Leiden. Er zijn ook een kleine rotstuin, een bijenstal, een verzameling fruitbomen en -heesters en een heemtuin.

 

 

Bomentuin

In de monumentale bomentuin, die een parkachtige aanleg heeft, vindt de bezoeker een scala aan houtproducerende gewassen. Dat zijn natuurlijk de bekende loofbomen, zoals de eik, beuk, kastanje en es, maar ook een verscheidenheid aan naaldbomen, waaronder dennen en sparren. In dit deel van de tuin staat ook een vertegenwoordiger van de oude soort Ginkgo biloba. In het voorjaar zijn er bodembedekkers te bewonderen, zoals de fraai paars bloeiende prachtschubwortel en een rijke stinsen- en krijtflora, met onder andere Nederlandse rode lijst-soorten, zoals bosanemoon en daslook.

 

Middentuin met eenjarige bloemplanten

De formeel aangelegde middentuin wordt aan drie zijden omsloten door het Kluyverlaboratorium. Langs de randen staat een groot aantal toverhazelaars, die onderdeel uitmaken van een van de N(ationale)P(lantencollectie)-specialisaties van de tuin.

Op het gazon staan twee majestueuze exemplaren van Metaseqoia glyptostroboides, gekweekt uit de eerste zaden afkomstig van een in China herontdekte populatie van deze soort. Aan de randen van het gazon groeien vertegenwoordigers van de zuilvormige Taxus baccata 'Fastigiata'. In de zomer vormen de eenjarigen in dit tuindeel een waar bloemenfestijn.

 Kruiden en genotsplantentuin

De kruidentuin is ingedeeld in vakken, waarin de soorten naar toepassingen zijn gerangschikt. U vindt hier medicinale en keukenkruiden, voedingsgewassen (zoals granen, peulvruchten, groenten), vezelplanten (onder andere vlas en hennep), planten die etherische oliën leveren en kleurstofplanten. Ook bevindt zich hier een collectie irissen en treft men er in de zomer de kuipen aan met de N.P.-specialisatie Canna's (bloemrietfamilie) en Hedychium (gemberfamilie).

Kassencomplex

De kassen herbergen circa 2000 soorten planten. In deze kassen groeit een deel van de N.P.-specialisatie, zoals banaanachtigen, gemberachtigen, Marantaceae (o.a tiengebodenplantje) en Menispermaceae. In deze kassen staan ook houtproducerende gewassen, die in onze winters niet kunnen overleven (o.a. mahonie en kurkeik). Ook vindt de bezoeker er voedings- en genotsplanten, zoals rijst, suikerriet, koffie, thee en cacao. Tenslotte is er een heel scala aan technische planten, zoals indigo, papyrus en bamboe.

Een kleine vijver in een van de kassen herbergt de Victoria cruziana, die wat kleiner is dan de Victoria amazonica. De Victoria cruziana, een Zuid-Amerikaanse nachtbloeier, bloeit slechts twee nachten, de eerste nacht wit en vervolgens roze. Tenslotte zijn er interessante collecties vetplanten, cactussen en orchideeën

Shop

Bezoek de kleurrijke MuseumShop van de Botanische Tuin TU Delft!
Met een uitgebreid sortiment aan artikelen kunt u zeker in de Shop slagen voor een cadeautje. Van 'n design-collectie tot een unieke tuinwroetsel voor kinderen, tuinboeken, glaswerk, Vietnamees aardewerk en mooie sieraden van de ontwerpster Lydia Bremer. Natuurlijk is ook de paper Delfts-blauw tulpenvaas van ir. Elisabeth Rijkels-Visser i.o. op voorraad.


Openingstijden:

maandag tot en met vrijdag: 12.00 - 16.00 uur
zaterdag: 10.00-15.30 uur
zondag : gesloten

Ons enthousiast verkoopteam assisteert u vrijblijvend bij uw keuze en uw aankopen worden -cadeaustijl- ingepakt.
telefoon : 015 - 2785696Voor meer info zie Botanischetuin TU Delft

RSS / Twitter