Muzikaal Genieten met fado en heerlijk eten

Genieten staat bij 'Op Hodenpijl' in Schipluiden boven aan! En wanneer kan dat nu beter dan tijdens een maaltijd met seizoens- en streekproducten, een goede biologische wijn en omlijst door de prachtige fadomuziek van Maria Fernandes.
Muzikaal Genieten vindt plaats in restaurant de 'Herdershof'. Onze koks bereiden een prachtige maaltijd en terwijl je geniet van het beste wat 'Op Hodenpijl' te bieden heeft, luister je passionele Portugese fado.

Een prima gelegenheid voor een diner met vrienden, familie of collega's.

Programma

Inlopen kan vanaf 18.30 uur. Vanaf 19.15 uur gaan we aan tafel en genieten van een buffet. Omstreeks 22.30 uur eindigt de avond. De prijs is 47,50 excl. drank per persoon.

 

Over Maria Fernandes

De Portugese passie van Fado zangeres Maria Fernandes

Samen met Hans Wesseling (Portugese gitaar) en Hans van Gelderen (klassiek gitaar), zal Maria Fernandes het publiek doen laten verlangen naar Portugal, een land waar u wellicht zelf nog nooit bent geweest! Ze maken muziek die je te pakken neemt en niet meer loslaat, liederen vol saudade waarbij de tekst een belangrijke rol speelt. Portugese passie met Hollandse hartstocht.

Een belangrijke inbreng heeft Amália Rodrigues, koningin van de fado en de veelzijdige Portugese dichter Fernando Pessoa.

Fado betekent ‘lot' en in zijn zuiverste vorm gaat deze melancholieke muziek over de grote mysteries en passies van het leven: liefde, dood, jaloezie en verraad. Muziek die direct uit de ziel van Portugal komt. De sleutel van de fado is saudade, een nostalgisch verlangen naar iets wat er niet meer is of onmogelijk te bereiken is. Dat kan een plek, een tijdperk of een persoon zijn. De oorsprong van deze muziek is een raadsel. Liggen de wortels in Arabië, brachten de Franse troubadours het mee of is het afkomstig uit Brazilië? De fado wás er ineens in 1850 en bereikte in 1940 een hoogtepunt. Amália Rodrigues, die in 1920 in armoede werd geboren, wist met haar expressieve stem de fado weer tot leven te brengen. Populair ook ver over de grenzen van Portugal. Sinds kort heeft fado de erkenning gekregen dat het verdient. Fado is namelijk door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed!

 

Na het afronden van haar zangopleiding in 2000 reist Maria Fernandes naar Portugal om de muziek en de taal te bestuderen, maar ook om uit te zoeken waar haar heimwee naar dit land, waar zij nooit eerder was, vandaan komt.
Sindsdien brengt zij regelmatig een bezoek aan Portugal en in het bijzonder aan Lissabon, de stad waar ze zich zo verbonden mee is gaan voelen. Zo ontmoet zij onder andere de voormalig muzikaal begeleiders van fado-koningin Amalia Rodrigues en musici die heden ten dage jonge, talentvolle Portugese artiesten als Carminho, Raquel Tavares en Pedro Moutinho begeleiden. Daarnaast zingt zij in hoog aangeschreven fadohuizen in onder andere de Bairro Alto en Alfama, zoals Clube de Fado, Mesa de Frades en Sr. Vinho. Terug in Nederland deelt ze deze ervaringen met haar eigen musici. Het resultaat is een prachtig concert vol passie en emotie!

 

Over Op Hodenpijl

Op Hodenpijl is een bourgondische buitenplaats in Midden-Delfland - de groene achtertuin van steden als Delft, Den Haag en Rotterdam. In vier gebouwen en twee tuinen komen natuur, cultuur, kunst, gezondheid en welzijn bij elkaar.

Geniet van lokale producten in ons biologisch restaurant, bezoek een lezing of concert, organiseer een workshop of vergadering of werk aan gezondheid en welzijn. Sfeervol overnachten kan in onze Herberg. De stal & moestuin - open voor het publiek - voorzien het restaurant van eieren, vlees en groenten.

Stel je eens voor: een beeldbepalend monument van cultuurhistorische waarde, gelegen in een oer-Hollands polderlandschap, op de grens met het drukke stadsleven. Dat is Op Hodenpijl, een unieke plek in het groene Midden-Delfland. Op Hodenpijl zoekt verbinding met de natuur, cultuur, kunst, gezondheid en welzijn. Binnen Op Hodenpijl is aandacht voor wat mensen beweegt, bezielt en soms ook belemmert. Iedereen is er welkom. Op Hodenpijl is een plek, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen ontdekken en ontwikkelen wie ze zijn en wat ze willen.

Historie

Van oorsprong is Op Hodenpijl een rooms-katholieke kerk, gebouwd in 1840. De naastgelegen pastorie dateert uit 1872. De huiskapel van de pastorie 'de Herdershof' is nog ouder en dateert uit 1720. Meer dan 120 jaar is Hodenpijl een kerk tot december 1963, dan wordt de laatste dienst gehouden. De rooms-katholieke begraafplaats achter het complex is nog altijd in 'gebruik'. Na 1963 doet de Hodenpijlse kerk en pastorie tientallen jaren dienst als pakhuis.

De naam 'Op Hodenpijl' is al generaties lang de plaatsaanduiding zoals die in de volksmond wordt gebruikt.

In 2004 komt het te koop. Van meet af aan zien de huidige eigenaren de mogelijheden die het pand biedt. Ze kopen het met de bedoeling om het in de oude luister te herstellen en terug te geven aan de gemeenschap van Midden-Delfland. Dat is hun droom. In vertrouwen en met de hulp van velen wordt het complex gerestaureerd en krijgt het plan vorm. Kosten noch moeite worden gespaard om de visie en intentie van het plan waar te maken.

Historie van eeuwen

Weet u dat de wereldberoemde Delftse schilder Johannes Vermeer in 1653 met zijn Catharina Bolnes in een schuur - later schuilkerk - in buurtschap Hodenpijl in het huwelijk trad? Deze schuilkerk stond aan de smalle kant van het water, tegenover het huidige Op Hodenpijl. Na de brand in 1722 werd het kerkje hersteld en betrok de pastoor een nieuwe woning - de Herdershof - aan de andere kant van het water. In die tijd woonden de katholieken niet zozeer in een dorp of stad, maar in een parochie. Hodenpijl stond in het hart van de grote parochie van Schipluiden en Den Hoorn, waartoe ook Maasland, Maassluis, De Lier, 't Woudt en Abstwoude (Delft) behoorden. In 1839 besloot het toenmalige kerkbestuur tot de bouw van een nieuwe kerk naast de Herdershof, want de schuilkerk werd te klein. De parochianen brachten het geld (30.000 gulden) hiervoor bijeen. Architect A. Rodenburg koos voor een Griekse bouwvorm en ontwierp een neoclassicistische kerk met lonische zuilen. De naam 'waterstaatskerk' is ontstaan omdat nieuwe kerken goedgekeurd moesten worden door het Ministerie van Waterstaat. Op 13 oktober 1840 werd de klok in het theekoepeltje voor het eerst geluid en de nieuwe kerk ingewijd. De pastoor bleef tot 1872 in de Herdershof wonen, pas toen werd de pastorie gebouwd.

 

Wanneer:

1 maart 2013
Tijd:
18:30 uur
Locatie:
Schipluiden - restaurant de 'Herdershof' 'Op Hodenpijl'

 

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

 

 

RSS / Twitter

 

Wie is Online

We hebben 104 gasten en geen leden online