ImagePersbericht
Utrecht, 22 december 2008

Wat is er nu typisch Zwitsers? Hoge bergen, meren, gletsjers. En alpenweiden, waar de koeien grazen die met hun melk de basis vormen voor heerlijke Zwitserse producten als kaas en melkchocolade. Op de Vakantiebeurs kunnen bezoekers op de stand van Zwitserland Toerisme in hal 9 van Jaarbeurs Utrecht meedoen aan het spel ‘stapel op koeien’ en daarmee een week vakantie in Zwitserland winnen. Het recente besluit dat Zwitserland mag toetreden tot de Schengenzone zal zeker een impuls geven aan het toerisme vanuit de EU-lidstaten. De controles aan de landsgrenzen tussen Zwitserland en de EU-buren zijn medio december opgeheven en op 29 maart volgend jaar gebeurt dat met de luchtgrenzen.
In de Zwitserse stand op de Vakantiebeurs zijn de toeristische vertegenwoordigers aanwezig uit populaire gebieden zoals Wallis, Graubünden, het Berner Oberland, Ticino, de regio Vierwoudstedenmeer, van de Zwitserse campingvereniging en het Swiss Travel System. Deze lokale experts laten de beursbezoekers proeven van het laatste vakantienieuws en, voor de echte liefhebbers, van een stukje Zwitserse chocolade. De data van de Vakantiebeurs zijn van woensdag 14 januari tot en met zondag 18 januari 2009.

Groen toerisme
Belangrijk nieuws is dat tien Zwitserse natuurgebieden, verspreid over alle delen van het land, van het Zwitserse Ministerie voor Milieuzaken in 2009 het predikaat ‘Park van nationale betekenis’ krijgen toegekend. Samen met de bestaande UNESCO-wereldnatuurerfgoederen en het Zwitserse nationale park geven de nieuwe parken een extra dimensie aan het begrip groen toerisme.EK-euforie
Zwitserland heeft gretig geprofiteerd van het positieve effect van de EK-euforie in Bern, die resulteerde in een stevige impuls voor het imago van het land onder Nederlanders. Ondanks dat veel Oranjesupporters op campings verbleven, steeg het aantal hotelovernachtingen van Nederlanders in de bewuste voetbalmaand met liefst 52%. Over de eerste negen maanden van 2008 zorgden de vakantiegangers uit ons land voor een gemiddelde toename in de hotelbezetting van 15%.

Werelderfgoedlijst
Op de Vakantiebeurs zet Bern, dat is opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst, de toeristische promotiecampagne verder voort. De schoonheid van de stad wordt nog verder uitgelicht. Naast een goed bewaard gebleven historisch centrum beschikt Bern over moderne winkelcentra. Liefhebbers kunnen het shoppen onder de arcades afwisselen met een bezoek aan het vermaak- en winkelcentrum Westside of aan een van de interessante musea. Het Zentrum Paul Klee of het Einstein Museum bijvoorbeeld. Maar Zwitserland is meer dan Bern alleen.

Charme en lifestyle
De lokale exposanten in de stand van Zwitserland zullen de beursbezoekers overtuigen van de schoonheid van bijvoorbeeld Ticino. Dit Italiaanstalige kanton aan de andere kant van de Alpen vormt de toegangspoort tot het zuiden en bekoort menig vakantieganger door de charme en prettige lifestyle. Ouders met jonge kinderen zullen zich in dit kanton helemaal thuis voelen in het vakantiedorp Albonago bij het Meer van Lugano. In Wallis worden de schijnwerpers gericht op het ecotoerisme en nationale natuurparken waar groen toerisme volop in ontwikkeling is.Citytrips
Het befaamde openbaar vervoer in Zwitserland zorgt er voor dat steden onderling snel en efficiënt bereikbaar zijn, zodat het rondreizen door natuurgebieden vlot kan worden afgewisseld met citytrips. De brochure ‘Bergzomer’, die op de Vakantiebeurs beschikbaar is, informeert daar uitgebreid over.

Zwitserland Mobiel
Nog zo’n bekende Zwitsers troef is Zwitserland Mobiel, een netwerk van de mooiste routes voor wandelaars, recreatiefietsers, mountainbikers, kanovaarders en skaters. Het systeem steunt op een uniforme bewegwijzering door het hele land en een uitgebreid servicepakket. Het netwerk omvat plaatselijke en regionale routes, evenals lange afstandswandelpaden met extra comfort voor de trekkers dankzij goed georganiseerd bagagevervoer.

Europride
Speciale evenementen op de Zwitserse agenda zijn de Europride ‘09, een gay-lesbian community festival in Zürich in mei en juni. Eind september wordt in Mendrisio het WK wielrennen verreden, met ongetwijfeld veel Nederlandse deelname op en langs het parcours. Het kleurrijke scala aan toeristische mogelijkheden wordt versterkt door nog twee bijzondere evenementen. Van de hervormer Johannes Calvijn zal de 500ste geboortedag herdacht worden in Genève. Calvijn woonde twintig jaar in deze stad, waar de liefhebbers in het Internationaal Museum van de Reformatie van Pasen tot oktober kunnen genieten van de expositie ‘A day in the life of John Calvin’.

Van Gogh
Een wereldberoemde Nederlander die in Zwitserland volop aandacht krijgt is Vincent van Gogh. In Basel’s Kunstmuseum wordt ter ere van de Nederlandse meester de grote tentoonstelling ‘Van Gogh, de landschappen’ ingericht. Van Gogh’s schilderijen worden uit alle werelddelen bijeengebracht en van eind april tot eind september tentoongesteld samen met werken van zijn tijdgenoten Monet, Pissarro, Degas, Cézanne en Gauguin.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2009 zijn van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 16 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Entreekaarten, met aanzienlijke korting van € 5,50 zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via http://www.vakantiebeurs.nl/.

Voor vakantiehuizen in Zwitserland of andere landen kijk bij onze rubriek Vakantiehuizen!

Voor meer artikelen over de vakantiebeurs kijk hier.

RSS / Twitter