In november en december kunnen verzekerden een overstap maken naar een andere zorgverzekering. Ook in 2014 heeft men deze keuze. Er zullen in 2014 echter wel een aantal zaken gaan wijzigen rondom de zorgverzekering. Gelukkig kunnen we niet spreken van versoberingen, zoals dat in 2013 wel het geval was. Er is voor veel verzekerden zelfs goed nieuws. Hieronder zullen we een de meest belangrijke wijzigingen doornemen:

Premie basisverzekering omlaag

De eerste verzekeraars, waaronder Zilveren Kruis, DSW en De Friesland hebben hun zorgpremie voor het jaar 2014 al verlaagd. De verwachting is dat andere grote partijen, zoals CZ, VGZ en Menzis dit voorbeeld zullen volgen. Minister Schippers is tevens van mening dat de zorgpremie omlaag kan, zij schat de nominale premie in op ongeveer 1226 per jaar. De premies van alle zorgverzekeraars zijn medio november via een speciale zorgvergelijker onderling te vergelijken.


Veranderingen basispakket

De inhoud van het basispakket wordt, in tegenstelling tot vorig jaar, niet versoberd. Wel zullen er twee behandelingen bij komen en zal de psychologische hulp in grotere mate worden vergoed:
Nieuwe behandelingen
In 2014 kent het basispakket een tweetal nieuwe behandelingen, namelijk stamceltherapie voor de ziekte van Crohn en een transluminale endoscopische step-up benadering voor patiënten met geïnfecteerde pancreasnecrose.


Geestelijke gezondheidszorg

In 2014 kan men via het basispakket beroep doen op meer dan 5 gesprekken voor psychologische hulp zonder doorverwezen te worden naar kostbaardere specialistische hulp.


Zorg moet zinnig en zuinig

Tot slot zijn er een aantal afspraken gemaakt die moeten resulteren in kostenbesparing, minder fraude en het voorkomen van verspilling.
Allereerst moet de zorg op zinnige en zuinige wijze worden verleend. Daarover zijn met verschillende partijen afspraken gemaakt:

  • De medische noodzaak moet bij patiënten duidelijk zijn, anders wordt er geen zorg verleend
  • Ziekenhuizen moeten vooral behandelingen aanbieden waar ze goed in zijn. Kleinere, basisziekenhuizen moeten zich richten op laag complexe zorg
  • Ziekenhuisrekeningen moeten begrijpelijk zijn voor iedereen.
  • Er moeten nieuwe maatregelen worden genomen om fraude en verspilling tegen te gaan
  • Restitutiepolis moet onderdeel blijven uitmaken van het basispakket
  • Medicijnen moeten doelmatiger worden voorgeschreven om zo verspilling aan te pakken
  • Verzekeraars moeten selectiever zorg inkopen. Er moet daarbij extra worden gelet op de prijs-kwaliteit verhouding
  • Verzekeraars moeten voor 19 november aangegeven met wie zij contracten hebben afgesloten

Zorgtoeslag in 2014

De zorgtoeslag zal in 2014 worden berekend aan de hand van de gemiddelde nominale premie, hierbij zullen ook collectieve kortingen in acht worden genomen.
Eigen risico met 10 euro omhoog
Het eigen risico stijgt in 2014 naar 360 euro op jaarbasis. Naar wens kan deze nog steeds op vrijwillige basis worden verhoogd naar 860 euro per jaar. Dit resulteert in een daling van de maandelijkse/jaarlijkse zorgpremie.
Voor meer informatie over de zorgverzekering, het eigen risico, het basispakket de zorgtoeslag of andere zorgzaken kan men terecht op: http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2014.

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

RSS / Twitter

 

Wie is Online

We hebben 35 gasten en geen leden online