Huishoudelijke klusjes zijn niet ieders favoriete bezigheid, maar helaas moeten ze geregeld gebeuren. Gelukkig zorgen ze niet alleen voor een schoon en leefbaar huis, maar ook voor een gezond lichaam.

Minder kans op borstkanker

Onderzoek wees al aan dat vrouwen die 5 keer in de week een half uur lang huishoudelijke klusjes uitvoerden dertig procent minder kans hadden op borstkanker dan vrouwen die deze klusjes bijvoorbeeld uitbesteedden.

Vrouwen na de overgang hebben iets minder baat bij huishoudelijke activiteiten, maar voor hen is de kans op borstkanker nog steeds twintig procent kleiner. In het onderzoek komt naar voren dat niet alleen huishoudelijke klusjes, maar alle beweging goed is voor de gezondheid.

Afvallen

Uit onderzoek van het NSIB is gebleken dat je tijdens het doen van huishoudelijke klusjes veel calorieën verbrandt. Natuurlijk helpt het niet als je daarnaast veel eet, en is het belangrijk dat je licht transpireert en je hartslag wat sneller slaat. Flink in de weer zijn met een stofzuiger scheelt je 105 kcal en als je de badkamer een grote beurt geeft ben je al snel 400 kcal kwijt. Als je groene vingers hebt is de tuin ook een goedkope sportschool. Door het gras te maaien verlies je maar liefs 340 kcal.

Uit het onderzoek bleek dat door dagelijks intensief het huishouden te doen, dit meer effect zou hebben dan een paar keer per week naar de sportschool te gaan.

 

 

 

Stress

Toch kwam onlangs aan het licht dat er ook nadelen kleven aan huishoudelijke klusjes. Zo werken ze stres verhogend. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen en mannen die meer tijd aan het huishouden besteedden een hoger cortisol niveau hadden. Ook bleek dat de meeste vrouwen na het thuiskomen van het werk het huishouden op zich namen en vervolgens wat vrije tijd namen. Bij mannen was dit net andersom, en zij waren dan ook minder gestrest. De tip is dus om na het werken eerst even wat tijd voor jezelf te nemen alvorens je begint aan huishoudelijke klusjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

 

RSS / Twitter