voorplussers peter langhout

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land,

leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie?
Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen.
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

ImageEen depressie is echt verschrikkelijk. Het is niet voor te stellen voor buitenstaanders hoe het voelt. Al het genot en blijdschap worden uit een persoon gezogen. Als het niet goed behandeld wordt kan het zelfs het leven uit de persoon zuigen.
Het komt erg veel voor in de Westerse wereld. Elk jaar is een op de 20 personen (5% v/d bevolking) depressief. Verwar een depressie niet met het gevoel na een tegenslag in het dagelijkse leven. In gezonde mensen volgen positieve en negatieve gebeurtenissen en gevoelens elkaar op.
Bij een depressie zijn de depressieve perioden abnormaal lang. In deze periode lukt het de persoon niet om van het leven te genieten. Depressies worden vaak veroorzaakt door stress. Denk hierbij aan het overlijden van familieleden of vrienden of situaties tijdens het werk, maar ook aan fysieke stress.
In dit artikel zal ik aantonen via welk mechanisme stress deze depressie veroorzaakt en hoe de depressie weer weg te drukken is door gebruik te maken van magnesium supplementen.


Introduktie

Toen ik er in 2001 achter kwam dat ik een groot tekort aan magnesium had, ben ik meteen begonnen met het slikken van Magnesium-glycinaat tabletten. Ik was verrast door de vele effecten van deze supplementatie. Ik werd altijd erg prikkelbaar als ik honger kreeg. Nu ik magnesium gebruik voel ik wel dat ik honger krijg, maar het heeft geen enkele invloed meer op mijn gemoedstoestand. In kleine experimenten kwam ik erachter dat ik zelfs acht uur of langer zonder eten kon (noot: Ik heb hypoglykemie). Daarnaast verdwenen mijn hartritmestoornissen als sneeuw voor de zon, mijn spierspasmen (sommige kleine spieren gingen soms gedurende enkele minuten aan/uit knipperen) waren eveneens verleden tijd. Ik voelde me meer energiek en mijn houding was duidelijk meer positief geworden. Ik was vrolijker geworden en ik sliep ook veel beter. Gefascineerd door deze resultaten heb ik me verder verdiept in de werking van Magnesium.

Magnesium: Een zeer essentieel mineraal
Ik heb vele bronnen (medische studies en artikelen) bestudeerd. Uit deze bronnen blijkt dat Magnesium een zeer essentieel mineraal is. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 350 mg per dag. Het westerse dieet bevat helaas slechts zo'n 200 mg per dag. Dit komt doordat we teveel geraffineerd voedsel eten en omdat de bodemmineralen niet meer aanwezig zijn als gevolg van kunstmatige bemesting. De FDA vraagt zich zelfs af of 800-900 mg per dag niet een betere aanbeveling is.

Koolhydratenrijk dieet kan magnesiumtekort veroorzaken
Studies tonen aan dat hoge bloedsuikerwaarden er voor zorgen dat verschillende mineralen het lichaam uit gespoeld worden. Het betreft hier vooral het zeer essentiele mineraal magnesium. Calcium, de antagonist van magnesium blijft echter wel in het lichaam. Na jaren een koolhydratenrijk dieet te eten (zoals iedereen in de Westerse wereld eet), waar bovendien ook nog weinig magnesium in aanwezig is, ontstaat er dus onvermijdelijk een magnesium tekort in het bloed en iets later ook in de cellen: Een intracellulair magnesiumtekort.

Een tekort aan magnesium, oftewel hypomagnesiemie (hypo=laag), kan zeer veel symptomen veroorzaken:
• Hypoglykemie en Diabetes II
• Hartritme stoornissen en spiertrekkingen
• Astma en allergieen
• Hoofdpijn, migraine en depressie

Duidelijk verband tussen hypomagnesiemie en depressie

Er zijn een aantal studies uitgevoerd die duidelijk aantonen dat er een verband is tussen een magnesiumtekort en depressie.
Lage magnesiumwaarden in patienten die zelfmoord proberen te plegen Patients who had made suicide attempts (by using either violent or nonviolent means) had significantly lower mean CSF magnesium level irrespective of the diagnosis.

De ratio Calcium/Magnesium is significant verhoogd in depressieve patienten Serum and CSF Ca/Mg ratios were found to be elevated in the depressed patients compared with the controls

Magnesium supplementatie zorgt voor duidelijke verbetering van gemoedstoestand in manische patienten
Ten patients with severe, therapy-resistant manic agitation received magnesium sulphate infusions.
Seven (of 10) patients showed a marked improvement in the Clinical Global Impression scale

Samenvattend:
• Het Westerse dieet bevat veel te weinig Magnesium. Dit kan makkelijk een magnesium tekort veroorzaken
• Hoge koolhydratenconsumptie veroorzaakt het wegspoelen van Magnesium uit het lichaam.
• In extreem depressieve patienten die zelfmoord proberen te plegen zijn de magnesiumwaarden significant verlaagd
• De verhouding Calcium/Magnesium is significant verhoogd in depressieve patienten. Het is dus van belang niet alleen de Magnesiumwaarden te bepalen, maar ook de Calciumwaarden. Een hoge Ca/Mg ratio betekent dat er relatief veel Calcium en weinig Magnesium aanwezig is. Dit betekent dus dat de Magnesiumwaarde niet eens verlaagd hoeft te zijn, maar dat te hoge Calciumwaarden ook in verband gebracht kunnen worden met depressies.
• Magnesium supplementatie zorgt voor een duidelijke verbetering in de toestand van depressieve patienten.

Depressie heeft geen psychische oorzaak, maar een fysiologische oorzaak !

Ik durf te stellen dat het overgrote deel van de depressiviteit in mensen op deze aardbol veroorzaakt is door een magnesiumgebrek: Een fysiologische oorzaak in plaats van een psychische oorzaak. Als dit klopt, kunnen alle sessies met de psychiater als verloren tijd beschouwd worden. Een simpel magnesiumsupplement kan binnen twee dagen de depressie volledig verdrijven. Het is wel van belang om het juist Magnesiumsupplement te gebruiken. De enige die echt goed blijkt te werken en geabsorbeerd wordt is de Magnesium-glycinaat van Carlson Laboratories (Bestel bij de importeur). Gebuik vooral de Magnesium-glycinaat van Solgar niet, want deze bevat ook Calcium.

In de praktijk
Op de site van George Eby uit de V.S. staan zijn ervaringen met magnesium. Hij leed aan een zeer zware vorm van depressie, die niet met normale behandelmethoden onder controle te krijgen was.
Hieronder zijn bevindingen:

George begon met 1.200 mg Magnesium per dag. Binnen enkele dagen voelde hij zich opmerkelijk veel beter. De depressie was voor een groot deel verdwenen. Binnen 10 dagen sinds het begin van de supplementatie voelde hij zich nagenoeg perfect. Zijn psychiater dacht dat hij er beter uit zag dan ooit tevoren. Toen hij de dosis verlaagde kwam de depressie onverbiddelijk meteen terug. Uiteindelijk komt hij uit op een dosis van 800 mg (elementair) Magnesium per dag.

Mijn ervaring
Zoals ik in de inleiding al schrijf, merkte ik dat ik vrolijker werd wanneer ik magnesium supplementeerde. Toen een kennis van me in december 2001 vertelde in een diep zwart gat weg te vallen (zware depressie), heb ik hem meteen een aantal Magnesium-glycinaat tabletten opgestuurd. Binnen 4 dagen was de depressie verdwenen. Ook hij ontdekte dat de depressie weer terugkeerde wanneer hij de dosis verlaagde. Hij gebruikt nu dagelijks 800-1000 mg magnesium en de depressie is nog niet teruggekomen.

In Nederland is het hier te bestellen: Qnaturals.

Extra oorzaak: STRESS
Naast de oorzaken zoals ik hierboven al beschreven heb, is er nog een oorzaak voor een magnesiumtekort met als direct gevolg depressie: Stress

Fysieke (uitputting, hitte, kou, trauma, brandwonden) en emotionele (pijn, angst, uitbundigheid) stress zorgen voor het vrijkomen van enkele hormonen in de bloedbaan. Deze hormonen zorgen er dan weer voor dat magnesium verloren gaat. Nu ontstaat er een vicieuse cirkel, omdat een tekort aan magnesium ervoor zorgt dat er bij stress meer hormonen vrijkomen. Bij het volgende stressmoment komen er dus meer hormonen vrij, waardoor er nog meer magnesium verloren gaat, etc, etc.

Een goede REM-slaap is belangrijk voor herstel
Hier introduceert zich nog een vicieuse cirkel: Voor een goede REM-slaap (Rapid Eye Movement sleep, de diepe slaap waarin het immuunsysteem en het lichaam herstelt) is magnesium noodzakelijk. De REM-slaap is ook weer verantwoordelijk voor magnesium: Bij het uitblijven van de REM-slaap gaat er ook magnesium verloren. 400 mg Magnesium voor het slapen garandeert een goede REM-slaap.

Voorkomen toekomstige depressiviteit
Om toekomstige depressiviteit uit te sluiten, moeten we alle mogelijke oorzaken dwarsbomen. Hieronder nog een keer een opsomming van de oorzaken:
• Hoge koolhydratenconsumptie
• Te lage voedselinname van magnesium of te hoge inname van calcium.
• Stress

Preventie
Probeer de hoeveelheid koolhydraten in het dieet zo veel mogelijk te beperken. Lees ook dit artikel: 101 redenen waarom koolhydraten slecht zijn voor uw gezondheid Lees ook het deel van het hypoglykemie artikel waar de oplossing vermeld staat of het gehele artikel als u vermoed dat u ook last heeft van sterk schommelende bloedsuikerwaarden.
Probeer meer voedsel te eten dat relatief meer magnesium en niet al te veel calcium bevat. Kijk voor een overzicht van de mineraalwaarden van voedsel hier: Nutrient Investigator en stel zelf een dieet samen in de Diet Investigator. Kijk ook naar de lijst op George's site.

Probeer stress-situaties te vermijden. Zoek een minder stressvolle baan. Werk vooruit en preventief om stress-situaties te voorkomen. Probeer yoga. Kijk ook naar de lijst met stress-relief techniques op George's site.

Het verband met Oestrogeen, het vrouwelijke hormoon
Postnatale depressie, depressie tijdens de overgang en depressie na het stoppen met het slikken van de pil hebben eenzelfde oorzaak. Deze drie situaties hebben als gemeenschappelijke deler een daling van de oestrogeenwaarden. Na de zwangerschap dalen de oestrogeenwaarden weer tot normaal niveau (tijdens zwangerschap zijn ze verhoogd), tijdens de overgang zijn de oestrogeenwaarden verlaagd en na het stoppen van de estrogeenpil ("de pil") zijn de oestrogeenwaarden verlaagd.
Oestrogeen zorgt voor een verhoogde absorptie en benutting van o.a. magnesium en zink. Oestrogeen is normaal geassocieerd met zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer mineralen nodig en oestrogeen zorgt voor de hogere absorptie. De oestrogeen zorgt ervoor dat uit een dieet met te weinig magnesium nog net genoeg magnesium opgenomen wordt. Wanneer daarna de oestrogeenwaarden dalen (door een van de drie oorzaken hierboven), dan wordt er minder magnesium opgenomen met als resultaat een hypomagnesiemie. Dit kan o.a. een zware depressie, maar ook vele andere problemen veroorzaken. De anticonceptiepil wordt vaak ook gebruikt om acne te genezen. Mogelijk berust de werking op de oestrogeen in de pil die ervoor zorgt dat de absorptie van zink wordt verhoogd. Zink is een essentieel mineraal voor een gezonde huid.

Overgenomen uit NewTreatmens depressie

Voor meer info zie NewTreatments

voorplussers peter langhout

Peter Langhout Reizen
Boek een heerlijke zonvakantie, arrangement in eigen land,

leuke stedentrip of bezoek aan Disneyland® Paris.
Heeft u langer vakantie?
Bekijk dan het aanbod rondreizen, cruises en verre reizen.
Vele reizen nu All Inclusive!

Klik hier voor een overzicht van de op Voorplussers beschreven reizen, of kijk op Peterlanghout.nl

RSS / Twitter