Wedstrijd mooiste Hamamelis 2019Wie wordt Miss Hamamelis 2019?


zondag 27 januari 2019 om 15 uur

Wie in zijn eigen tuin een bloeiende Hamamelis heeft bloeien, kan op zondag 27 januari 2019 meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2019’. Je kiest het mooist bloeiend takje en brengt het naar Arboretum Kalmthout. Alle ingezonden takjes worden opgesteld in een presentatiestand, waarna een publieks- en professionele jury de tentoongestelde inzendingen zal beoordelen. Er zijn verschillende categorieën: beste gele, beste rode, beste oranje en best geurende. En ook de allermooist bloeiende zal van alle inzendingen gekozen worden. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs. Terwijl de jury haar werk doet kun je een wandeling maken door de arboretumtuin of genieten van een lekker kopje koffie in de cafetaria.

Takjes inleveren kan op vrijdag 25 en zaterdag 26 januari tussen 10 en 17 uur, of op zondag tot 10.30 uur. De winnaars worden zondag 27 januari om 15 uur bekend gemaakt.

Bloeiende takjes Hamamelis dingen mee naar de titel ‘Miss Hamamelis’ in Arboretum Kalmthout. Een professionele jury en een publieksjury reiken elk een prijs uit voor de mooist bloeiende Hamamelis (archiefbeeld 2018).
Copyright: Arboretum Kalmthout
Hamamelisfeesten
tot en met 28 februari 2019, elke dag van 10 tot 17 uur

Wedstrijd mooiste Hamamelis 2019

Wie wil genieten van een winternatuur volop in bloei, hoeft zich niet naar tropische oorden te begeven. In de tuin van Arboretum Kalmthout stelen op dit moment de toverhazelaars, Hamamelis, de show. Tijdens de wintermaanden bloeien ze zo rijkelijk en uitbundig, dat Arboretum Kalmthout er een eigen festival aan wijdt, de Hamamelisfeesten. Nog tot eind februari kun je er de grootste en oudste collectie toverhazelaars van Europa ontdekken. Een uitgestippelde route brengt je langs enkele topstukken, onder wolken van serpentine-achtige bloempjes die op kale takken bloeien. Rode, oranje en gele kleuren vloeien in elkaar over, een zoet-kruidig parfum verleid je om steeds verder in de tuin te dwalen.

Tijdens de Hamamelisfeesten kun je elke zondag ieder uur aansluiten voor een geleide wandeling met gids doorheen de arboretumtuin. Je hoeft niet te reserveren, de wandeling is inbegrepen in je toegangsticket. Afspraak aan de vuurschaal.

Hamamalis x intermedia 'Jelena' is een Hamamelis cultivar genoemd naar haar ontdekker Jelena De Belder, stichter en grondlegster van Arboretum Kalmthout.
Copyright: Arboretum Kalmthout
Vroeg bloeiseizoen
Het zachte najaar van 2018 heeft ervoor gezorgd dat zeer veel toverhazelaars in bloei staan. Het hoogtepunt van de bloei is echter nog niet bereikt. Bezoekers die willen kennismaken met de spectaculaire bloei van de toverhazelaars kunnen al volop genieten van de zoete, kruidige geur die de bloemen verspreiden. Ieder jaar komen er uit heel Europa bezoekers om dit unieke spektakel te bewonderen. In de arboretumtuin groeien meer dan 120 toverhazelaars waarvan enkele behoren tot de grootste en de oudste die in Europa gekend zijn.
De toverhazelaars, Hamamelis, zijn zonder twijfel de bekendste winterbloeiers in Arboretum Kalmthout. Ze zijn echter niet alleen, vele andere planten staan nu ook al in bloei zoals sneeuwklokjes, Helleborus, winterzoet, sneeuwbal, kerselaars, hazelaars en elzen. Winterzoet en sneeuwbal zorgen ook voor een zeer aangename geur die de tuin vele meters in het rond parfumeert.
Toverhazelaars zijn goed bestand tegen koude temperaturen. Zij bezitten immers een soort natuurlijk antivries waardoor de vorst er geen vat op heeft. Bovendien rollen de serpentine-achtige bloemblaadjes zich ’s avonds volledig op tot aan de tak om zich tegen de koude te beschermen.

Wedstrijd mooiste Hamamelis 2019

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT


Wanneer
Hamamelisfeesten van maandag 7 januari tot en met donderdag 28 februari 2019, van 10 tot 17 uur.

Waar
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

Toegangsprijs voor een tuinbezoek
maandag t/m zaterdag € 7, zondag & sneeuwklokjesweekend € 8,5. Jaarkaarthouders, RHS leden en kinderen -12 jaar gratis. Vrije toegang tot de cafetaria, het plantencentrum en de cadeau- en boekenshop.
Website
www.arboretumkalmthout.be
www.hamamelis.be

Social media
www.facebook.com/arboretumkalmthout
https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout #hamamelis

Meer info
Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Zie ook onze andere artikelen over gezellige Dagtrips en leuke Evenementen!

Voor leuke vakantiereizen kijk hier!

RSS / Twitter

 

Wie is Online

We hebben 140 gasten en geen leden online