Start bij Hotel restaurant "Jachtlust"
Weerselosestraat 306
Hertme
Tel. 074 266 1665
074 266 7510

De Twickel Oele fietsroute, is ongeveer 50 km lang, de route kan worden verkort tot 27 km. De lange route gaat via het mooie landgoed Twickel naar Delden vervolgens naar Oele en dan terug via Oud Borne naar Hertme. De korte route gaat niet naar Oele.

Hotel-Restaurant "Jachtlust" in Hertme ligt midden in de schitterende natuur: bossen, weiden, essen, beken, enzovoort. Hier start u de fietsroute en hier krijgt u de uitgebreide fietsroute tesamen met koffie en de bekende Twentse krentenwegge alles te samen voor 3 Euro p.p.U fietst langs het openluchtmuseum in Hertme en via Borne en Azelo komt u in het landgoed Twickel.
Het landgoed Twickel is een prachtig, afwisselend landgoed met glooiende akkers en weilanden, bossen met oeroude bomen, mooie houtwallen en meanderende beken.
In 1953 bracht de laatste eigenaar baronesse van Heeckeren van Wassenaer het landgoed onder in een Stichting met de eis dat het kasteel Twickel particulier bewoond moest blijven; de huidige bewoner is haar neef met zijn gezin.
Het landgoed in Delden is ongeveer 4000 ha groot met ongeveer 150 boerderijen deze boerderijen hebben allemaal zwart witte luiken.
Het kasteel is zelf niet te bezichtigen maar de kasteeltuinen met de oranjerie wel.
De tuin is een uitgestrekt park met vijvers en vele bijzondere plantensoorten, zoals de Siberische irissen, die in juni tegelijk bloeien met de vele rododendrons; er zijn ook vele soorten azalea's en rozen (de azalea's bloeien in mei en de tuinen zijn dan bijzonder mooi). De parkaanleg is een schepping van vele generaties.
Achter de oude tuinmuur bij Kasteel Twickel ligt ‘De Border' met meer dan 600 soorten rozen en 4000 soorten vaste planten; toegang gratis.
Al fietsend door het landgoed komen we diverse mooie bezienswaardigheden tegen zoals
de Noordmolen: dit is een watermolen die behoort aan het landgoed Twickel en stamt waarschijnlijk uit 1325. Tot 1825 stond op de andere oever van de Azelerbeek ook nog een een korenmolen. Het is een onderslagmolen; bij een onderslagwatermolen ligt het waterrad buiten het molengebouw en deze wordt door het water aan de onderkant in beweging gebracht. De molen wordt aangedreven door het water uit de Azelerbeek en Oelerbeek. Met deze watermolen wordt olie uit lijnzaad geperst. Tegenover de molen staat nu ook sinds kort een molenaarshuisje.

Op het landgoed ligt de mooie museumboerderij ‘De Wendezoele' (hier ook koffie en thee tegen ‘grootmoeders-prijzen'); deze museumboerderij heeft de bezoeker veel te bieden: het toont hoe het leven vroeger in en om de boerderij in Twente was; ook zijn er exposities in de diverse ruimtes zoals een oud boerenwoonhuis, Saksische schuur, wagenloods, bakspieker enzovoort. Een bakspieker is een bakhoes of bakhuisje dat vroeger onder andere werd gebruikt voor het bakken van brood. Wegens brandgevaar stond de bakspieker altijd los van het huis. Ook onderweg fietsend richting de Noordmolen komt u langs een mooie bakspieker. Verder kan men op "de Wendezoele" genieten van de siertuin, moestuin en kruidentuin.
Op demonstratiedagen zijn er exposities van oude ambachten zoals het maken van klompen, weven, zandstrooien, manden maken, enzovoort.

Delden
Delden is een mooi oud pittoresk stadje met vele galerieën en mooie winkeltjes. Het Zoutmuseum laat de historie van de zoutwinning zien; in het museum is een grote collectie zoutvaatjes. In 1886 liet baron van Heeckeren van Wassenaer in Delden boringen naar drinkwater uitvoeren, maar helaas het water was zout. Zo werd ontdekt dat in Twente zoutlagen aanwezig waren. Nu staan er in Twente veel zouthuisjes en zoutboortorens voor de produktie van zout.

Van Delden gaat de lange fietstocht door een prachtig stukje natuur naar de schitterende watermolen in Oele "De Oldemeule"; dit is een van de fraaiste plekjes van Twente.
Nu fietst u terug naar Delden en via Sluis Wiene komt u weer terug bij Kasteel Twickel.
Nu via het wagenmakerij "De Barg" richting Borne en u fietst door Oud Borne; hier zijn diverse bezienswaardigheden, onder andere de fraaie Mariakapel.

U kunt nu moe maar voldaan bij Restaurant "Jachtlust" genieten van een bijzonder goed verrassingsmenu (3 gangen) Kosten 25 euro p.p.

Meer fietstochten zie Oet In Twente

RSS / Twitter