20090314-selectie_100.jpgPersbericht
Utrecht, 14 maart 2009

Second Home International, de publieksbeurs voor tweede huizen en wonen in het buitenland trok op de eerste dag al meteen meer bezoekers (1.793) dan afgelopen najaar. Exposanten met aanbod in Frankrijk en Spanje doen opvallend goede zaken, blijkt uit enkele reacties. Spanje-specialist Frans Mulder spreekt van een onverwachte drukte. Her en der op de stand hangen al bordjes met uitverkocht. ,,Bezoekers voelen dat de markt op z'n laagst is. In Spanje worden momenteel geen nieuwe projecten ontwikkeld en de huizen die in aanbouw zijn worden over drie of vier maanden sleutelklaar opgeleverd. De mensen begrijpen dat de voorraad beperkt is. Zoveel drukte op de stand zijn we de laatste jaren niet meer gewend. De bezoekers komen echt om te kopen''.

30 transacties
Deze ervaring wordt gedeeld door Martin Sint van Pierce & Elliott, aanbieder van tweede huizen in Frankrijk. ,,Op de eerste beursdag hebben we al twee woningen verkocht, zelfs een in het hoge prijssegment. De afgelopen twee maanden heeft ons bedrijf al 30 transacties gesloten. Uit alles blijkt dat beleggen in stenen helemaal in is. Europa in erg gewild''.

Second Home International is zaterdag en zondag nog geopend van 11 tot 18 uur. De beurs is in Jaarbeurs Utrecht, hal 3 & 4.

De publieksbeurs Second Home International trekt serieuze kopers van tweede woningen. Dat blijkt uit de reacties van bezoekers die zich online hebben voorgeregistreerd. Bij de registratie konden vragen worden beantwoord over aankoopplannen en favoriete landen. Zeer opvallend is de stijging onder bezoekers, van 18% vorige editie naar 23%, die serieus van plan zijn om binnen één jaar een tweede huis te kopen. Nog hoger is de toename, van 10% naar 23%, van het aantal bezoekers dat deze plannen binnen twee jaar wil verwezenlijken.

Spanje nummer één
Frankrijk en Spanje namen vorig jaar met beide 18% een gedeelde eerste plaats in als meest populaire bestemmingen. Voor het eerst werd nu Spanje (21%) als meest favoriete land genoemd en Frankrijk (16%) als tweede. Eén op de vijf bezoekers komt zelfs speciaal voor Spanje naar de beurs. Van invloed hier zijn ongetwijfeld het aantrekkelijke prijsniveau en de versoepelde regelgeving rond de aankoop van een woning.

Zoekt u een prachtige villa met zwembad in Frankrijk kijk hier!

Italië
Ook Italië staat weer in de top 3. De bezoekers van eerdere edities van Second Home International gaven aan meer Italiaans aanbod te wensen. Aan deze oproep is gehoor gegeven met de verdubbeling van het aantal aanbieders uit Italië tot zo'n 40.

Nederland
Nederland mag zich eveneens verheugen in een toenemende belangstelling, blijkt uit de reacties . Vorig jaar kwam in totaal 7% van de bezoekers voor een bestemming in de Benelux. Nu eist alleen Nederland al 11% van de belangstelling voor zich op. Andere conclusies: de interesse voor Centraal en Oost-Europa blijft redelijk op peil en voor de Scandinavische landen is een lichte toename te zien.

Aankoopbedrag
Zeer opvallend is dat huizenkopers zich bewust zijn van de aantrekkelijk prijzen die momenteel voor onroerend goed worden gevraagd. Het gemiddelde aankoopbedrag voor een tweede huis lag boven de twee ton, maar ligt daar nu voor het eerst sinds jaren onder. Deze prijsbewustheid is ook terug te vinden in het beoogde gebruik van de tweede woning. Naast eigen, recreatief gebruik is steeds meer oog voor investeringsmogelijkheden, in de vorm van verhuur en als belegging.

Second Home International is van vandaag 14 tot en met zondag 15 nog dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur.Zie ook Second Home International

 

Bekijk ook onze andere artikelen over Second Home!

RSS / Twitter